17 november 2022

BLOG René van de Pas: Do’s en Dont's voor het sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken voeren, dat is iets dat bijna iedereen spannend vindt. Het gaat immers om het krijgen van de door jou gewenste job. Gelukkig kun je je op meerdere manieren goed voorbereiden op het gesprek, zodat je zenuwen afnemen en je kansen op een succesvol gesprek toenemen.

In deze blog licht ik toe wat je het beste kunt doen en wat je absoluut niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek op de gebieden van:
- Jouw CV en de relevantie ervan
- De voorbereiding op het sollicitatiegesprek
- Je uiterlijk en gedrag
- Vragen voor het bedrijf/potentiële werkgever


Je cv en de relevantie ervan

Do; Voordat je solliciteert, is het slim om je CV in orde te maken. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er vaak verwezen naar je bijgevoegde CV. Zorg er ook voor dat je CV relevant is voor de baan waarop je solliciteert en dat deze nauwkeurig is. Zijn de gegevens actueel? En doet de inhoud van je CV ertoe voor de functie waarop je solliciteert?

Don’t; Zorg ervoor dat je CV niet langer is dan twee pagina’s is. Er worden tientallen of soms zelfs honderden CV’s bekeken voor elke openstaande functie. Een lang CV is dan niet gewenst. Een kort CV zorgt voor een duidelijk overzicht waardoor er beter naar gekeken wordt. Een manier om je CV in te korten is door de impact te benoemen die jij hebt gemaakt binnen de organisatie: wat heb je bereikt in een rol in plaats van je rol en verantwoordelijkheden te omschrijven. Noem hierbij cijfers als dat kan: ‘10% snellere doorlooptijd van proces x gerealiseerd’ bijvoorbeeld.


De voorbereiding op het sollicitatiegesprek

Do; Maak een checklist van wat je mee moet nemen naar het gesprek en zorg dat je je CV bij de hand hebt. Het kan namelijk zo zijn dat de interviewer deze niet bij de hand heeft tijdens het gesprek. Daarnaast is het slim om te kijken of je gezamenlijke connecties hebt op LinkedIn. Dit kan een goede ijsbreker zijn en de zenuwen een beetje weghalen. Ook is het slim om de vragen die je wilt stellen, op te schrijven op een schrijfblok. Durf dit schrijfblok gewoon voor je neer te leggen op tafel, zo laat je zien dat je voorbereid bent en het helpt als geheugensteuntje. Als laatste is het verstandig om een sterke pitch over jezelf te bedenken van maximaal 5 minuten. Als je wordt gevraagd om iets over jezelf te vertellen, heb je een goed verhaal bij de hand. Voor de pitch kun je onderstaande volgorde aanhouden:

  1. Persoonlijk over jezelf (incl. leeftijd, woonplaats, thuissituatie, hobby's etc);
  2. Opleiding en kort een ervaring benoemen die relevant is voor de vacature;
  3. Waar ben je naar op zoek? (Stem dit af op de vacature waarop je solliciteert.) Zo heb je in je persoonlijke pitch al meteen een sterke motivatie neergezet voor de vacature waarop je solliciteert.

Don’t; Begin niet te laat met de voorbereidingen voor het gesprek. Het kan namelijk zo zijn dat je door onverwachte omstandigheden wellicht te laat komt voor je gesprek. Dit laat een slechte eerste indruk achter en dat wil je natuurlijk niet. Probeer om 15 minuten voor het gesprek aanwezig te zijn.

Een sollicitatiegesprek gaat niet altijd zoals je verwacht dat deze zal gaan. Een interviewer kan bijvoorbeeld een vraag stellen die uit onverwachte hoek komt. Zo vragen ze bij Volkswagen wat je zou doen als je de pizzeria van je oom erft en bij AT&T zijn ze benieuwd welke superheld je zou zijn, als je er een mocht kiezen. Bij dit soort vragen moet je niet al te lang stil staan. Antwoord zo eerlijk mogelijk en onderbouw je keuze. Zo weet de interviewer waar je staat.

Eerlijkheid wordt vaak op prijs gesteld, maar doe dit wel op de juiste momenten. Soms zijn mensen net iets té eerlijk. Als je wordt gevraagd waarom je de baan wil, antwoord dan niet ‘Mijn partner wil dat ik een baan krijg’. Dit is dan misschien wel de waarheid, maar laat niet de beste indruk achter.

René
Talentmanager René van de Pas


Je uiterlijk en gedrag

Do; Zorg ervoor dat je er tijdens je sollicitatiegesprek representatief uit ziet. Draag een eenvoudige outfit die niet al te veel opvalt, zodat de focus bij het gesprek ligt. Geef bij ontvangst de interviewer(s) een stevige hand, veel mensen knappen af op slappe handjes. Ga rechtop zitten en maak voldoende oogcontact. Door het oogcontact en door te glimlachen laat je zien geïnteresseerd te zijn in het gesprek.

Don’t; Draag geen opvallende outfits of sterke parfum. De focus moet op het gesprek liggen en dit kan voor afleiding zorgen. Zorg voor een frisse adem tijdens het gesprek, maar kauw niet op kauwgum. Een pepermuntje is bij een sollicitatiegesprek een slimmere optie. Zenuwen tijdens het gesprek? Dat is heel normaal, maar let erop dat je niet met je pen gaat tikken of met je voet gaat trillen. Probeer rustig te blijven.


Vragen voor het bedrijf/potentiële werkgever

Do; Stel tijdens het gesprek relevante vragen. Door het stellen van die vragen, toon je aan geïnteresseerd te zijn in het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Laat uit je vragen blijken dat je vooraf onderzoek hebt gedaan en dat je goed op de hoogte bent van de recentste ontwikkelingen. Social media zijn hier een goede bron voor. Is het gesprek afgelopen? Vraag gerust welke indruk de interviewer over je heeft gekregen. Dit kan helpen bij volgende gesprekken.

Don’t; Het stellen van nutteloze vragen laat zien dat je niet goed bent voorbereidt en dat je weinig of geen onderzoek hebt gedaan. De vragen die je stelt, moeten aanmoedigen om de functie te bespreken. Weet je geen vragen? Vraag dan: ‘Ik zag op LinkedIn in dat je hier 5 jaar werkt, wat maakt het zo leuk om hier te werken?’ Je slaat hiermee drie vliegen in één klap; je laat zien dat je je hebt voorbereid, je krijgt een indruk van de sfeer/cultuur en je maakt het persoonlijk.

Je nóg beter voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Houd dan onze website in de gaten! Een volgende keer gaan we in op de meest gestelde sollicitatievragen.

René van de Pas is één van onze talentmanagers. In de afgelopen jaren begeleidde hij talloze collega’s op hun carrièrepad.